Himmelbjerget

En god travetur gennem området giver en helt andet oplevelse af variationen i landskabet end mange ord

Historien bag

Søhøjlandet er skåret igennem af to store øst-vestgående dale – Mossø-Salten Langsødalen i syd og Ravnsø-Knudsø-Julsø-Borresødalen i nord.

Skrænterne fra højlandet mod dalene har dybe erosionskløfter, og mellem disse kløfter ligger en række fremskudte højdepunkter, som kaldes koller. Himmelbjerget er den mest markante kol.

Via områdets vandrestier kommer man til andre koller med fine udsigter. Området omkring Himmelbjerget tilhørte i middelalderen Øm Kloster. Ved Reformationen i 1536 overtog kronen den katolske kirkes ejendomme, indtil de blev videresolgt i 1767. Derefter fik bønderne i Gl. Rye retten til skovene omkring og vest for Himmelbjerget.

Man troede længe, at Himmelbjerget var Danmarks højeste punkt. Den landsdækkende højdeopmåling i sidste del af 1800-tallet viste imidlertid, at Himmelbjergets top lå ca. 147 meter over havet, mens de højeste terrænpunkter ved Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj var mere end 170 meter over havet.

Vandreture

Med udgangspunkt i de nummererede parkeringspladser findes et net af afmærkede vandreruter i landskabet mellem Himmelbjerget og Slåensø.

Det er muligt at gå mindre rundture eller sammensætte længere ture gennem landskabet ved at kombinere flere mruter sammen. En god travetur gennem området giver en helt andet oplevelse af variationen i landskabet end mange ord, og man får både motion og naturoplevelser.

Man skal dog være opmærksom på at selv en kort tur kan føles lang i det meget bakkede landskab. I terrænet er ruterne afmærket med farver som på kortet i denne folder.

Gule ruter er rundture på 2,3 til 7,2 km længde.

Røde ruter er langtursruter:

  • Fra P1 til P12: Søruten, 8,0 km
  • Fra P2 til P4: Bøgedalsruten, 1,8 km
  • Fra P4 til P8: Mergelbanestien, 3,5 km

 

Blå rute er langtursrute:

  • Vandreruten Århus-Silkeborg, 64 km.

Book nu

Ørnereservat

Hos Falkemanden får du endda chancen for selv at holde en rovfugl eller en ugle hvis du altså tør.

Kano- og kajak

Lige i vores baghave ligger Remstrup Å hvor det er muligt at prøve kræfter med jeres evner på vandet.